Du är här
->
Föreläsningar

Lär mer om:

Elevföreläsningen

Föräldraföreläsningen

Pedagogföreläsningen
Tema "Nätmobbning och sociala medier"

E
n taskig bild som har läggs ut på Snapchat? Ett instagramkonto med det senaste skvallret som handlar om eleverna på skolan? Utfrysning och exkludering i klasschatten på KIK? Elaka kommentarer i onlinespel och forum? Lärare och elever som filmas i klassrummen och hängs ut på Mystory? Bråk och konflikter som kommer till skolan?

Idag är drygt hälften av alla treåringar vana nätanvändare och användningen av mobiler, datorer och surfplattor är en naturlig del av livet när man är ung. Möjligheten att underhållas och kommunicera med hjälp av nätet är många men med möjligheterna så kommer även ett personligt ansvar för det man gör och skriver.

Under våra föreläsningar mot vuxna vi lyfter fram populära sociala medier, går igenom dem och åskådliggör vad många barn och unga kan råka ut för och hur det ser ut på nätet idag. Det problematiseras, konkretiseras och ges direkta lösningar på hur man kan agera, stödja och samtala med sina elever och sina barn. Vilka utvägsstrategier finns? Hur säger man nej vid grupptryck? Vad säger lagar och regler kring det som händer? Vad är kränkande behandling och hur kan man göra om det uppstår? Hur ska man samtala och vad kan man samtala om när det gäller de ungas nätanvändande? Hur kan man hjälpa och stödja ett barn som råkar illa ut? Detta och mycket mer talas det om under föreläsningarna.

Under föreläsningarna mot elever så ligger vikten vid att skapa reflektion om det som händer och det som man gör mot varandra. De flesta har någon gång stött på någon form av kränkande behandling på nätet, antingen gjort själv eller råkat ut för, och alla har inte rätt verktyg för att möta det och där handlar det mycket om kunskap och strategier vilket vi ger under föreläsningarna. Hur ska man göra om en konflikt uppstår? Hur säger man nej till grupptryck? Vad är en kränkning och var går gränsen någonstans? Hur undviker man att såra andra? Vad ska man tänka på när det gäller bilder, chatter, kommentarer och bloggar? Vad får man och vad får man inte göra på nätet och sociala medier? Vilka lagar och regler finns?
Det här och mycket mer diskuteras och pratas det om under elevföreläsningen

Vid bokning av föreläsningar ingår även läromedel för att skolan ska kunna arbeta med detta på lång sikt