Många föräldrar ställer sig frågande till vad deras barn gör när de sitter vid datorn eller mobilen. Vad det är som fascinerar och fångar men även påverkar humöret, beteenden och tankar när de sitter i timmar framför skärmen. Man saknar ofta insyn och kunskapen och då drar sig för att ta de tyngre och svårare samtalen om det som barnen möter eller kan råka ut för vilket gör att många unga är ganska ensamma i funderingarna kring det som händer på sociala medier vilket kan inkludera både mobbning, trakasserier, uthängningar med kränkande bilder och videoklipp till hot och bråk som sen kommer till skolan och gör skolan till en otrygg plats för eleverna. Detta påverkar även studeiron i klassrummen och den psykiska hälsan och måendet hos enskilda barn.
Nu kan ni som föräldraförening boka in föreläsningar om nätmobbning, kränkande behandling och sociala medier till er skola. Antingen enbart för er som föräldraförening eller om föräldraföreningen går ihop med skolan som ni hör till och kanske även bjuder in till elevföreläsningar under dagen och övriga föräldrar och skolpersonal på kvällen. Ett sådant upplägg lägger en bra grund för fortsatta diskussioner både i skolan och hemmet.
Före föreläsningen på kvällen finns det utrymme för föräldraföreningen (eller kanske någon klass som sparar till klassresa) att sälja fika eller annat och efter föreläsningen kan man ha gruppdiskussion om hur andra familjer gör med åldersgränser, problematik eller saker att hålla koll på när barnen använder sociala medier, trender, lokala trender m.m
Syftet med föreläsningarna är att:
Ökad medvetenhet om risker: Sociala medier är en stor del av ungdomars liv och de möter ibland sånt som de inte alltid vill prata om. Det kan handla om kränkningar som de råkar ut för, exposekonton med bilder och videos, elaka kommentarer, bråk i gruppchatter och exkludering. En föreläsning för föreningen kan hjälpa föräldrar att förstå dessa risker bättre och ge dem verktyg att stödja sina barn.
Förbättrad kommunikation: Att förstå hur sociala medier påverkar unga kan göra det lättare för föräldrar att kommunicera med sina barn om deras upplevelser online. Det kan öppna upp för ärliga samtal om press, självkänsla och påverkan från sociala medier.
Skydda privatlivet: Många unga är omedvetna om de långsiktiga konsekvenserna av att dela personlig information online. En föreläsning kan ge föräldrar kunskap om hur de kan vägleda sina barn i att skydda sitt privatliv och sin digitala identitet.
Skapa en trygg miljö: Genom att utbilda sig själva kan föräldrar bidra till att skapa en tryggare och mer stödjande miljö både hemma och i skolan. Det kan också stärka gemenskapen i föräldraföreningen när föräldrar delar kunskap och strategier med varandra.
Förutom föreläsning så får föräldrarna med sig material hem så att de kan fortsätta samtala och diskutera med sina barn och om man involverar skolan så får skolan material för att arbeta vidare med sina elever bl.a diskussionsmaterial, lektionsförslag och värderingsövningar. Alla får även tillgång till en portal med kunskapsbank och möjlighet att ställa frågor i efterhand
Om ni skulle vilja höra mer om våra upplägg så får ni gärna höra av er till info@nexpo.se